В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Китай ще трябва да изпие горчивото хапче на безработицата

Красимир Йорданов във В развитие, 25.05.2017

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Решението на кредитната агенция Moody's да понижи рейтинга на Китай не е изненадващо заради дисбалансите, които са се натрупали и продължават да се натрупват в китайската икономика. Това каза Красимир Йорданов, финансов анализатор, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов. "Те са свързани с неусточивите темпове на растеж на дълга на провинциите, общинските дългове и задълженията на държавните фирми".

"Рейтинг агенциите предупреждаваха, че ще предприемат действия по понижаване  на кредитния рейтинг на Китай и това не е изненада. Бих се изненадал, ако няма и още понижения". 

Това, което се променя, е че Китай вече идентифицира и признава проблема, каза събеседникът. "Говори се за т. нар. "зомби компании", които работят от години на загуба и гълтат ресурси и кредити. Китай иска да адресира проблема със задлъжнялостта, но за да го направи трябва да убие икономическия растеж. Той се поддържаше през последните години чрез все повече дълг. Това означава, че има прахосване на капитал, защото един и същ икономически растеж се поддържа с все повече капитал". 

"За да се адресират проблемите и да се направят реални действия, Китай трябва да глътне горчивото хапче - да се увеличи безработицата и да се капитализира банковата система".

Какви са позитивите от настоящата ситуация в световен мащаб и на локално ниво? Каква е реакцията на пазарите? Върви ли китайската икономика по по-устойчив път или има сигнали за задълбочаване на проблемите? Кога и докъде ще стигне забавянето в Китай?

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие