В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Дигитализирането на живота ни неминуемо води до ръст на киберпрестъпността

Али Пиразада, ръководител на практиката на Ernst&Young Bulgaria, 25.05.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През 2016 имаше над 19 млн. кибератаки срещу различни компютърни системи на компании, индивиди и домакинства. През 2017 очакваме това число да се удвои.

Това каза в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова Али Пиразада, ръководител на практиката на консултантската компания Ernst&Young Bulgaria по услугите, свързани с разследване на измами и бизнес спорове. Пиразада също така е ръководител Услуги в областта на съдебните технологии и разкриване на престъпления в организацията.

„Това звучи много негативно като новина, но ако се замислим, светът става все по-дигитален, разчитаме все повече на интернет, ставаме все по-свързани, системите ни стават все по-зависими от електронните комуникации. Това отваря една напълно нова врата за киберпрестъпността“, посочи гостът в студиото. 

„Преди хората ограбваха банките с оръжия. Вече няма нужда от експлозиви, за да отвориш сейфа с парите. Това можеш да направиш от безопасността на своя дом, ако имаш интернет и съответните умения. Някои от причините за тези атаки са традиционни – например лична облага. Но престъпниците стават все по-разнообразни, като съответно опасността също става все по-сериозна", допълни той. 

Киберсигурност – позната ли е думата в България

„България много бързо наваксва с трендовете. Но все още, откакто пазарът започна да се възстановява през последните 4-5 години, инвестициите в киберсигурност се увеличават, но все още са далеч от това, което е необходимо", коментира Пиразада

„Повечето компании разчитат единствено на IT oтдела или на конкретен специалист. Но проблемът е, че този човек има определени умения, той не е хакер, няма тренинг да опази вашата система от евентуална атака. Мисленето в този аспект трябва да се промени", категоричен бе той.

Целия разговор - в приложеното видео:

 

Последни новини
Още от В развитие