В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

България да спечели противниците на влизането ѝ в еврозоната

Доц. Даниела Бобева, Институт за икономически изследвания на БАН, В развитие, 25.05.2017

България има нужда от диалог с държавите, които са против присъединяването ѝ към еврозоната и спечелване на тяхната подкрепа. Това коментира доц. Даниела Бобева от Института за икономически изследвания на БАН в ефира на "В развитие" с Велко Каменов. 

По думите ѝ страната ни има далеч по-добри макроикономически и финансови показатели в сравнение с държави като Литва, Латвия и Естония, които се присъединяват към валутно-курсовия механизъм ЕРМ 2 непосредствено след влизането си в ЕС. "Въпросът не е икономически, а политически", подчерта тя. 

Идеята за консолидация на всички държави членки в еврозоната е най-хубавото нещо, което може да се случи в ЕС, коментира още икономистът. 

Фактът, че в икономическия и финансов директорат на ЕК се мисли за варианти за интеграция във всички области на страните членки е важна стъпка и изпраща позитивен сигнал, подчерта доц. Бобева. 

Сантиментите към еврото в държавите, които са извън еврозоната, обаче са различни, коментира още тя. Страни като Полша и Чехия, които се представят добре и са преминали устойчиво през финансовата криза, имат все по-малко апетит за влизане в еврозоната, отбеляза доц. Бобева. 

 

 

Последни новини
Още от В развитие