В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Смазването на националните държави в ЕС води до безпомощността пред терора

Доц. д-р Христо Смоленов, експерт по антитероризъм, В развитие, 24.05.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В Европа липсва спойката, синтеза, липсва уважението към историческата традиция на националните държави, които трябва да бъдат инкорпорирани в рамките на европейската общност, а не премазани и обезличени в рамките на един общ пазар. Европа не е просто един общ пазар, това са общи ценности, обща стратегия за поддържане на жизнеспособна цивилизация.

Това каза в предаването „В развитие“ с водещ Димитър Вучев експертът по антитероризъм доц. д-р Христо Смоленов.

„Вярната посока според мен е реституиране на националните държави в тяхната способност да се противопоставят на такива грозни явления като тероризма. Именно липсата на тези играчи на европейската сцена прави толкова несъстоятелна европейската политика по отношение на противодействието на терора“, категоричен бе гостът в студиото.

„Националните държави са исторически формирования, които са нещо повече от общност от хора. Там има и национален дух, който, както и пазара, представлява своеобразен изкуствен, интегриран интелект. Именно тази функция се губи, когато смажеш националната държава“, допълни той.

„Трябва да има наднационална форма на координация. В частност за Европа това означава, че би следвало да бъде изградена агенция за противодействие на терора в рамките на обединена Европа. Тя трябва да погледне на противодействието на терора не от бюрократичната, не от брюкселската самодоволна неекспертна позиция. Борбата с тероризма не е само превенция на това да не гръмне бомба тук или там. Борбата с тероризма е във висша степен психологическа война, която, за съжаление, към настоящия момент, Европа губи“, посочи Смоленов.

Обстойна дисекция на въпроса вижте във видеото с целия разговор:

 

Последни новини
Още от В развитие