В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Какво следва да се подобри в профила на българския предприемач

Ясен Георгиев - изп. директор на Института за икономическа политика, В развитие, 24.05.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Голяма част от предприемачите в страната не са склонни да работят в сфери, които изискват внедряването на иновации. Много голяма част от тях нямат експортна ориентираност. Това, което прави впечатление е, че средностатистическият предприемач в България е воден не от възможността да подобри нещо, а по-скоро от необходимостта да го направи.

Това каза в ефира на „В развитие“ с водещ Вероника Денизова изпълнителният директор на Института за икономическа политика Ясен Георгиев.

„Профилът на средностатистическият предприемач е млад мъж на възраст между 34 и 44-45 години, предимно със средно образование и предимно в сферата на търговията на едро и дребно. Тоест липсват предприемачи, които да се развиват в сфери, изискващи интензивно прилагане на иновации. А именно точно това е нужно за нашата икономика“, обобщи гостът в студиото.

„Инициативите (за подкрепа на предприемачеството – бел.ред.) на национално равнище не са една или две. Това, което обаче прави впечатление, особено по отношение на младите хора, които трябва да са потенциалните предприемачи, е че тези мерки и инструменти не са разпознаваеми сред тях“, коментира той.

„Приоритетни области (за развиване на бизнес – бел.ред.) са високите технологии, биотехнологиите и креативните индустрии, тъй като там може да се създаде много висока добавена стойност. Разбира се, на национално равнище не трябва да пропускаме и хранително-вкусовата промишленост, която стъпва на добрия опит в сферата на селското стопанство", посочи още Георгиев.

Вижте повече:

 

Последни новини
Още от В развитие