В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Расте интересът към българската писменост в Словения

Проф. Людмил Димитров, преподавател по български език в Словения, В развитие, 24.05.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От много години в Словения има една инициатива на отдела по славистика при философския факултет на университета в Любляна, когато празнуваме т.н. славянска вечер. Вчера например по инициатива на българското посолство бе открита една изложба, посветена на българската кирилица, на българските букви.

Това каза в пряко включване от словенската столица преподавателят по български език в университета в Любляна проф. Людмил Димитров. Предаването е „В развитие“, а водещият – Николай Кръстев.

„Над 20 художници от целия свят са рисували българските букви, като освен това са ги интерпретирали. Вчера бе официалното откриване на тази изложба във венецианския атриум на кметството на Любляна. Експозицията бе посетена от много представители на люблянската общественост, както и от много дипломатически представители на едни от най-големите сили в света“, допълни Димитров.

„Що се отнася до интереса по отношение на българския език, мога да кажа, че студентите са много въодушевени и мотивирани“, посочи още той.

Целия разговор вижте тук:

 

Последни новини
Още от В развитие