В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

В търсене на доходност се инвестира и в по-рискови фондове

Никола Веселинов във В развитие, 23.05.2017

Никола Веселинов, оперативен директор в Експат Асет Мениджмънт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Никола Веселинов, оперативен директор в Експат Асет Мениджмънт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Напоследък сме свидетели, че пазарите не отчитат толкова силно събития, като трагедията в Манчестър. Европейските пазари не направиха сериозно движение. Не виждаме драстична реакция на страх. Това каза Никола Веселинов, оперативен директор в Експат Асет Мениджмънт,  в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова.

"Новините, които движат пазара напоследък, са свързани с политическите рискове. В последно време, например, еврото доста се засилва, заради отстъпването на политическите рискове в Европа. Това се дължи на позитивните сигнали от Франция в годината на суперизборите".

Друг позитивен фактор, който работи в полза на Европа, са позитивните макроданни - добър ръст на БВП, каза още събеседникът. "Паралелно с това имаме негативна информация от другата страна на барикадата. За долара политическият риск се увеличава. Новините, които излизат за Тръмп  и неговите възможни връзки с Русия, разследването на ФБР, всичко това влияе на инвеститорите да се преместват в региони, където тези рискове отстъпват".

Увеличението на управляваните от инвестиционните фондове активи е тренд, който се наблюдава в глобален мащаб, допълни гостът. Това се свързва с ниските лихви, защото инвеститорите остават все по-недоволни от това, че трябва да плащат на банките, за да държат парите си там. 

"В България инвеститорите също търсят място, където да преместят спестяванията си, за да имат позитивна доходност. А и самите банки, които имат свръхрезерви, насочват инвеститорите към други опции - свързаните с банките фондове имат в тяхно лице естествен съюзник и директен достъп до по-голям дял на пазара. Хората, в търсене на доходност, са склонни да инвестират дори и в по-рискови фондове".

Относно листването на ETF-а на Експат в Лондон, гостът каза че "това е най-важният проект за компания". "Със сигурност ще го листнем. Забавихме се, заради технически въпроси. Имаме вече разрешение от регулатора във Великобритания да се търгува на London Stock Exchange. Тези разговори вече приключиха".

Остава още един технически въпрос, който ще приключи в рамките на месец, допълни Веселинов. Гостът коментира и резултатите от Road Show на БФБ в Лондон.

Увеличават ли се таксите за управление на фондове на фона на увеличеното търсене? Към какви активи насочват инвестиционния си интерес фондовете?

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие