В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Одисеята на преговорите по гръцкия дълг - реално търсене на решения или трагикомедия

Доц. д-р Йоаким Каламарис, собственик на Каламарис Груп, В развитие, 22.05.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Днес отново се срещат едни хора, които участват в една постановка – и финансова, и морална, и социална (става въпрос за срещата на Еврогрупата днес, 22 май, по въпросите на гръцкия дълг – бел.ред.). Любопитно ми е какво обсъждат тези хора там и защо няма отворени врати за медиите относно тези тежки решения, които взимат тези хора с „тлъстите“ заплати в Брюксел, разбира се, с участието на гръцките политици.

Това каза в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова университетския преподавател и собственик на „Каламарис груп" доц. д-р Йоаким Каламарис. Коментарът на гостът в студиото идва в светлината на срещата на Еврогрупата днес (22 май), в рамките на която ще бъдат обсъдено отпускането на нов спешен заем на Атина.

„Относно мерките, които се вземат. Това са мерки, които не подпомагат реално гръцката икономика, не подпомагат гражданите на Гърция, а просто обслужват интереси, чужди и местни, и обогатяват още повече богатите хора“, посочи Каламарис.

„Тези интереси имат имена. Те имат начало, имат и край. Хората, които са в икономиката и в реалния бизнес, знаят много добре, че живеем в една нова реалност, в която група от хора и финансови олигарси държат всички тези фирми, предприятия и влияят върху решения на цели държави, не само членки на ЕС, а и на световно ниво“, допълни той.

Очаква се да има заробване на домакинствата и техните финанси. Надявам се това да се промени чрез народната воля и чрез хора професионалисти, които могат да въведат яснота относно макро и микроикономическите параметри“, каза още гостът в студио, според който

Няма никакъв шанс мерките, наложени от кредиторите, да проработят, категоричен е предприемачът. „Изходът от проблема е следният – би било добре да има сериозна ревизия, която да докаже, че тези средства се дължат от Гърция и че за усвоените държавни средства е виновен гръцкия народ. Ако няма вина, такава трябва да се търси най-вече у политиците“, смята Каламарис.

Обстойна дисекция на проблема вижте във видеото с целия разговор:

 

Последни новини
Още от В развитие