В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Начините за справяне с икономическата пасивност сред младежите

Милена Стойчева, изп. директор на Junior Achievment, и Биляна Стамова, преподавател по бизнес науки в ПТГ Никола Вапцаров-Самоков, В развитие, 22.05.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Икономически неактивните млади хора са онези, които са отпаднали от училище и вече са навършили необходимата възраст, но не са влезли на пазара на труда, като попадат в един цикъл, от който не могат да излязат. Има демотивация, има липса на ангажираност, както и липса на възможности, които те да могат да идентифицират за своето развитие.

Това каза в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова изпълнителният директор на Junior Achievment Милена Стойчева. Гост в студиото по темата за един от базисните както икономически, така и социални проблеми у нас – огромният дял на икономически неактивни младежи бе и преподавателят по бизнес науки в ПГТ Никола Вапцаров - Самоков Биляна Стамова.

„Това е един много сериозен проблем, защото той е едновременно свързан както икономически, така и социално в обществото ни. Това е причината, поради която, за съжаление, в България има ученици, които отпадат по-рано от образованието, което води до ситуация, в която те нямат решение за бъдещето. Те отиват в една ниша на обществото, от която след това не могат да излязат“, допълни Стойчева. Тя също така цитира проучвания, според които около 1/5 от българските младежи са икономически неактивни.

Фокусът на разговора бе насочен и към образователната програма, целяща да намери решение на проблема - „Дай старт на успеха“, организирана съвместно от Junior Achievment и Coca-Cola Hellenic Bottling Company. „Затова избрахме един подход, който досега не е прилаган толкова активно. Той е свързан с това да повишим степента на мотивация, образованост, познание и компетентност в младите хора, които сами да доведат до решението на младежите да излязат от тази ситуация и да поемат живота в свои ръце“, представи целта на инициативата Стойчева.

Защо толкова младежи остават в периферията на обществото? Заради липсата на социални умения, които се пораждат в семейството, заяви от своя страна Биляна Стамова.

Аз съм от малък град, в който учениците, които идват в нашата гимназия, обикновено са от малки населени места. Там животът е по-различен. Тези деца имат нужда да си сравнят уменията и да видят какво им предстои на пазара на труда, за да станат качествени кадри, независимо в каква сфера ще се развиват", каза още тя.

Ние дадохме старт на успеха с този проект на Junior Achievment и Coca-Cola. Вече сме към третия етап на проекта, подготвяме пресяване на най-добите мотивации на децата, които наистина искат да развиват себе си и да участват в подобни инициативи“, добави Стамова.

Вижте повече:

 

Последни новини
Още от В развитие