В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

България не е закъсняла с позицията си по предложенията на Газпром

Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт, В развитие, 22.05.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Позицията на КЕВР е малко странна (че предлаганите от „Газпром“ цени на природния газ са необосновани – бел.ред.), защото КЕВР не е страна (по въпроса – бел.ред.).

Това заяви в предаването „В развитие“ с водещ Димитър Вучев енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

„Това е инициатива на Европейската комисия. Прави се проверка, в която се обвинява „Газпром“ в злоупотреба с монополно положение при газовите доставки в осем страни-членки на ЕС – тези от Вишеградската четворка, Прибалтийските страни и България. Но основно се акцентира върху 5 държави – Полша, Прибалтийските страни и България. Очаква се заинтересованите страни да решат да подкрепят или не предложенията на „Газпром“. Ако не ги подкрепят, може да се стигне до санкция от 10% от брутоприхода от доставките на газ (на руската компания – бел.ред.)“, обобщи гостът в студиото.

„Позициите на отделните държави са само консултативни и не са задължителни за ЕК. Прекалено много услия се хвърлиха в дебата дали сме закъснели или не. Не, не сме закъснели, разговорът тепърва предстои. Ако все пак „Газпром“ отиде към реализация на своите предложения, то тогава предстоят едни много тежки преговори между „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“ и „Газпром“, добави проф. Тасев.

Продължението на коментара на проф. Тасев с обстойна дисекция по въпроса вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие