В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Енергетиката – едно от малкото полета за диалог между ЕС и Анкара

Мартин Владимиров, енергиен експерт, Център за изследване на демокрацията, В развитие, 19.05.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента политическите отношения на ЕС и Турция са на дъното и малко са областите, в които двете страни могат да намерят общ диалог. Енергетика е един от тези въпроси, защото и ЕС, и Турция имат доста сходни проблеми в тази област.

Това каза в интервю пред Николай Кръстев, излъчено в предаването „В развитие“, енергийният експерт и анализатор в Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров.

„Такива сходни проблеми са прекалената зависимост от малко източници на природен газ, високи нива на енергийна несигурност, свързани с липса на местни източници за добив на енергийни ресурси, енергийна бедност, която в Източна Европа все още е голям проблем и, разбира се, бъдещите проблеми за енергетиката, свързани с прехода към едно нисковъглеродно бъдеще“, коментира Владимиров.

„За да се осъществи мечтата на ЕС да се диверсифицират доставките на природен газ на Стария континент, Брюксел трябва да работи много активно с Турция, за да разреши геополитическите проблеми в съседните на Турция страни, в това число Иракски Кюрдистан, Задкавказието, дори Иран“, добави енергийният експерт.

Вижте целия разговор във видеото:


 

Последни новини
Още от В развитие