В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Новите технологии променят мисленето на бизнеса

Форум Клуб Investor.bg - Disruptive Technologies

Момчил Алексиев, VR Express, и Виктор Манев, Impetus Capital. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Момчил Алексиев, VR Express, и Виктор Манев, Impetus Capital. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Как новите технологии, паралелната, добавената и смесената реалност променят мисленето на бизнеса. Това бе една от ключовите теми на форума "Клуб Investor.bg – Disruptive Technologies", провеждан днес, коментира в репортаж от мястото на събитието Таня Харизанова, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "В развитие" с водещ Николай Кръстев. 

Множество са новите пазари, възникващи от появата на новите технологии, защото те не само разрушават вертикали на пазара на труда, но и създават много нови възможности за работа на хората, заяви Виктор Манев , Impetus Capital.

"Новите технологии променят начина, по който мислим - социално, икономически и дори политически. Едно от предизвикателствата е да се пренастроим за новото бъдеще. Например автономните  коли, при автоматизиране на междуградско пътуване, ще изведат от трудовия пазар на САЩ около 2,2 млн. души. Те няма да работят тази работа, но ще имаме по-оптимизирана и по-евтина доставка на стоки. Това ще създаде възможности за по-евтина икономика и ще добавя стойност". 

По думите на Манев българските компании също трябва непрекъснато да се пренастройват. "Българските техонлогични компании изключително активно работят на развитите пазари, а малка част и на далекоизточния пазар. Но има и такави с интереси в Близкия залив, където се очаква бум на електронната търговия".

Манев коментира и въпроса за бъдещето на финтех компаниите в света и по-конкретно на източните пазари и заяви, че "светът е голям, но във всяка държва има контекст и това дава възможност на един или друг вид технологични компании" да навлизат и да се развиват успешно. 

Опасни ли са така наречените виртуални пари? Какво е бизнес приложението на добавената реалност? 

Успешните бизнес модели - виртуалната, добавената и смесената реалност ще променят начина, по който общуваме. Тази промяна е толкова дълбока, че се докосват индустрии, които са изключително консервативни. Все повече музеи обмислят качването на колекциите си виртуално, например. Това докосва много сериозно ежедневието ни". 

Всяка мощна технология може да бъде страшна и ключът е в това дали ще се използва за нещо позитивно или за нещо опасно. Отделно, като самостоен продукт, приложението на виртуалната реалност разширява и подобрява процеси, които вече познаваме, каза от своя страна Момчил Алексиев от VR Express. "В бъдеще ще можем например да браузваме уебстраници, на музеи или магазини например, използвайки технологиите на виртуалната реалност". 

По думите на Алексиев приложението на виртуланата реалност става все по-широкоприложимо и достъпно в медицината, архитектурата и образованието. 

Какви са основните трендове в развитието на тези нови технологии в момента? Отличава ли се българската среда с достатъчно енергия и има ли "светлина в тунела"? 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие