В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Начините за заличаване на различията между регионите в страната

Проф. Борислав Борисов, Стопанска академия„Д. А. Ценов“ – Свищов, В развитие, 17.05.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Докато Югозападният регион показва средноевропейски нива на развитие, то Северозападният е най-изостаналият в Европа. И ако принципът на кохезия е основен в ЕС, то принципът на една вътрешнорегионална кохезия трябва да е основен у нас. Той е деклариран много пъти, но не е прилаган, или поне не успешно.

Това заяви в ефира на „В развитие“ с водещ Делян Петришки преподавателят в Стопанската академия „Д.А. Ценов“ в Свищов проф. Борислав Борисов. Професорът гостува в предаването в светлината на предстоящата съвместна конференция на Академията и Националната асоциация по прогнозиране и планиране „Съвременни планови практики в България – проблеми и предизвикателства“, която ще се проведе утре (18 май) в столицата.

„Имаме нужда от една програма за тези изостанали региони. В момента имаме регионални планове на шестте района за планиране (Югозападен, Южен централен, Югоизточен, Североизточен, Северен централен и Северозападен – бел.ред.), но те са едни пожелателни инструменти, тъй като не са обезпечени нито с финансов ресурс, нито с административни структури, които да работят за постигането на заложените в тях цели“, отчита гостът в студиото.

Обстоен коментар по темата, както и подробности около предстоящата конференция, вижте във видео с целия разговор:

 

Последни новини
Още от В развитие