В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

TAP ще заработи до 2020, въпреки закъснението в Италия

Махмуд Мамад-Гулиев във В развитие, 16.05.2017

Махмуд Мамад-Гулиев, зам.министър на външните работи на Азербайджан. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Махмуд Мамад-Гулиев, зам.министър на външните работи на Азербайджан. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Двустранните отношения между Азербайджан и България са постигнали значителен напредък в много области за изминалите 25 години. Това каза Махмуд Мамад-Гулиев, зам.министър на външните работи на Азербайджан, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев. 

Началото на дипломатическите отношения между България и Азербайджан бе белязано от много труден период за Азербайджан, който бе изправен пред агресията на съседна държава, но след прекратяването на огъня, през 1992 страната успява да подпише първите договори за доставка на петрол, като някои от тях са с европейски държави. Днес, 25 години след трудното начало на дипломатическите отношения между България и Азербайджан, те се оценяват като много позитивни и продуктивни, подчерта гостът. "Преди две години подписахме споразумение за стратегическо партньорство с България и при сегашното посещение бяха обсъдени конкретните измерения на това споразумение".

По отношение на енергийната сигурност на Европа и връзката й с доставките на азербайджански горива събеседникът каза, че Азербайджан е фокусиран върху реализирането на проекта за южен газов коридор, който се състои от пет компонента, от които три са много близко до реализиране.

"Има известно забавяне в Италия, но се надяваме че то ще бъде преодоляно и до 2020 ще има доставки по TAP, като Азербайджан и другите ангажирани страни ще изпълнят задълженията си. Вече сме подписали няколко договора за доставка на газ и те са на стойност 10 млрд. долара".

Може ли България да бъде място, от където Азербайджански газ да влезе към други европейски страни? Как Баку вижда бъдещето на газовия хъб Балкан? Проявява ли интерес Азербайджан към морските и речни пристанища на България? 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие