В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Германо-френският мотор има всички шансове да заработи на по-високи обороти

Венета Момчева във В развитие, 16.05.2017

Венета Момчева,  дипломат, бивш генерален консул в Мюнхен. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Венета Момчева, дипломат, бивш генерален консул в Мюнхен. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Меркел посреща четвърти френски президенти. Стремежът на двамата беше да дадат важни, ясни сигнали към Европа, че ЕС може да разчита на стабилни, доверителни и конструктивни контакти между тях. Това каза дипломатът Венета Момчева, бивш генерален консул в Мюнхен, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. Момчева коментира първото посещение на Макрон в Берлин, след избирането му за президент на Франция. 

"Даде се силен знак, че германо-френският мотор има всички шансове да заработи на по-високи обороти. Той винаги е бил от много голямо значение. Това търсене на спойка и допирни точки, включително по въпроси, по които има спор в нюансите, е съществен път, който трябва да се извърви".

Това е важно за цяла Европа, защото тя е турбулентна зона. Тези турбуленции са предизвикани от толкова много фактори - Brexit, центробежните сили в Централна Европа, заплахата от нова мигрантска вълна, непредсказуеми стъпки във Вашингтон, авторитарни особености, които могат да бъдат заплаха, идващи от наша южна и от наша северна съседка, каза гостенката. "Всичко това създава една нестабилност и в тази нестабилност трябва да се намери спойка. В търсене на тази спойка през годините Германия и Франция винаги са играли много важна роля". 

"Двамата се разбраха веднага след парламентарните избори във Франция да се събере един съществуващ от десетилетия формат - министерския съвет, включващ министри от Франция и Германия, които да обсъдят пътища, визии за една генерална реформа на ЕС".

Това е един много сериозен дневен ред, който включва не само Германия и Франция, подчерта събеседничката.

Отпадат ли табутата за промяна на договорите в Европейския съюз? До какво ще доведе единомислието, че евробюрокрацията в Брюксел трябва да се работи? Ще бъдат ли от полза решенията на Меркел и Макрон за гражданите на целия ЕС? Има ли място за ревности и егоизъм на фона на преговори, като държави като Германия и Франция, когато си поставят за цел да работят по спойката в един реформиращ се ЕС, за да бъде той траен, истински и приобщителен за своите граждани? Губи ли привлекателност ефектът "Шулц"? Как ще повлияе на изборите в Европа тенденциите за "гласуване на настроения", а не за партии? Лоялен, честен и вдъхващ доверие посредник ли е България, за да бъде добър председателстващ съвета на Европейския съюз?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие