В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Стартъп средата в България ще става все по-устойчива

Добромир Иванов, FretLink, В развитие, 15.05.2017

Добромир Иванов, директор Бизнесразвитие за Източна Европа във FretLink. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Добромир Иванов, директор Бизнесразвитие за Източна Европа във FretLink. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Искаме да изградим един по професионален образ на стартъп общността и устойчива комуникация с държавата. Макар стартъп средата ни да се намира в един романтичен начален период, тя израства, става по-устойчива и ще става все по-съществена част от икономиката на страната ни. Това каза Добромир Иванов, директор Бизнес развитие за Източна Европа във FretLink, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов.

"Тепърва израстват и инвеститори, които осъзнават, че когато изкараш повече пари, можеш да ги инвестираш в други хора, а не просто да си купиш яхта, скъпа кола и къща. Вярвам, че в следващите години ще продължим да се развиваме. В държавата ни има много предизвикателства, но има и потенциал, който да развиваме".

FretLink е компания, която  чрез софтуер цели оптимизация на товарите в тировете, обясни Иванов. "Иновациите при превозите са много гореща тема и в стартъп средите. Решаваме конкретни проблеми - между 30 и 50% от пространството в тировете, които се движат по света, е празно и точно този проблем се опитваме да решим. Автоматизацията на процеса подобрява цените, и за крайния клиент, и за превозвача, а човешкият фактор е доста намален. Регистрираш фирмата, камионите и какво пространство имаш, и получаваш конкретни оферти, подходящи за твоя камион и за мястото, където се намираш. Елиминира се възможността в последния момент някой по веригата да промени цената".

"Парите минават през нас  и това елиминира един от основните проблеми в индустрията - забавените плащания, защото на някои фирми им се дължат милиони с месеци".

В момента работим на пазарите във Франция и Белгия и имаме регистрирани около 2500 превозвача, което е десетки хиляди тирове, каза гостът. "Имаме близо 1000 крайни клиенти шипъри, които качват товари и ръстът ни е огромен".  

FretLink е стартъп на 18 месеца, който наскоро е получил финансиране в размер на 6,4 млн. евро от три фонда, базирани във Франция, Сан Франциско и Люксембург. Колко души работят в българският офис на компанията? С какви трудности се е сблъскала компанията при опитите им първоначално да финансират начинанието си в България? Какви са ползите от това да работиш в едно коуъркинг пространство с инвеститори? По какво се различава стартъп средата в България и в Западна Европа? 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие