В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ще поскъпнат ли кредитите през 2019

Иван Стойков във В развитие, 15.05.2017

Иван Стойков, Моите пари. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Иван Стойков, Моите пари. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Кредитът е стока и нейната цена зависи и от търсенето и от предлагането, а не само от цената на ресурса. Това каза Иван Стойков, "Моите пари", в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов. Гостът коментира прогнозите за обръщане на тренда на лихвените проценти при кредитирането през 2019.

"Периодът до 2019 е дълъг, за да бъде точно прогнозиран. Освен това трендът на индекса EURIBOR продължава да е низходящ, така че до 2019 вероятно ще има още понижения. Ако има обръщане на тенденциите, то ще се достигне около нулата или малко под нея. Трудно е да се прогнозира какво ще се случи след това, защото от значение е не само движението на индекса, но и как то ще се отрази на поведението на бизнеса и потребителите".  

Стимулите на ЕЦБ не могат да бъдат вечни и поетапно ще бъдат ограничавани, каза събеседникът. "Това не може да не даде отражение върху EURIBOR, след като стимулът е съдействал за понижението на индекса. Логично е, когато ЕЦБ ограничи мерките, с които стимулира търговските банки, той да поскъпне. Как ще бъде пренесен като тежест върху новите лихви това зависи от отговора на бизнеса и на физическите лица. Дали те ще са склонни да отговорят на обърната тенденция на повишени лихви и дали това повишение ще се реализира".

"Може да има предпоставки за номинално повишение на лихвите, но те реално да не бъдат предприети, ако не се възприемат от пазара".

Какви са спецификите при работа с левово кредитиране? Достигнаха ли лихвите по депозитите в България своя праг? Позволяват ли условията "известно свиване" в зоната на лихвите по кредитите в България? Изчерпано ли е вече влиянието на факторите, които водят до понижаване на лихвите?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие