В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Липсата на кадри е основен задържащ фактор в икономиката

Васил Велев, председател на АИКБ, В развитие, 15.05.2017

Васил Велев, председател на АИКБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Васил Велев, председател на АИКБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Доходите в България растат с едни от най-бързите темпове. За последните 10 години средната заплата е нараснала 2,5 пъти. Реалната производителност на труда за отработен час в България е едва 15% от средноевропейската, докато средната заплата - 21% от средноевропейската. Това коментира председателят на АИКБ Васил Велев в ефира на "В развитие" с Делян Петришки. 

По думите му доходите растат повече, отколкото е икономически обосновано поради факта, че има недостиг на кадри. "Задържащият фактор се явява не толкова сравнително ниските доходи, колкото липсата на подготвени за нуждите на бизнеса кадри. Това, което е нужно днес като извънредни мерки е в посока осигуряване на човешки ресурс за икономиката", подчерта председателят на АИКБ. 

Велев коментира и исканото от АИКБ премахване на минималната работна заплата в страната и развиване на колективното трудово договаряне по икономически дейности. "Средната работна заплата в страните, където няма административно определяна от правителството минимална работна заплата, е с 66% по-висока от тази в държавите, в които правителството административно определя нейния размер", обясни експертът.  

"В страните, където няма административно определена минимална работна заплата безработицата е с 40% по-ниска от тези, в които се определя такава", сподели още той. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие