В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

България трябва да участва на по-широка основа в разговора за реформирането на ЕС

Гергана Паси, бивш министър по европейските въпроси, В развитие, 15.05.2017

Гергана Паси, бивш министър по европейските въпроси. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Гергана Паси, бивш министър по европейските въпроси. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България трябва да участва на по-широка основа в разговора за реформирането на ЕС, като очертае няколко области, които да са от особен интерес за страната. Това коментира бившият министър по европейските въпроси Гергана Паси в ефира на "В развитие" с Николай Кръстев. 

Деструктивните процеси в Европа са сигнал, че избирателите се чувстват все по-малко представени в политическия елит - процес, който се наблюдава не само на Стария континент, посочи още тя. 

По думите ѝ европейският континент е в плен на популистки лидери и популистки послания. "Нямаме обедняване на населението, а една натрапчива несигурност, която позволява популистки политически формации да набират скорост", коментира бившият министър по европейските въпроси. 

"Днес политическият свят не се разделя на ляво и дясно, а на политически сили и политици, които говорят за отворени икономики и такива, които ни внушават, че ако затворим границите си, ще живеем по-добре и ще сме по-богати", отбеляза Паси. 

Тенденцията на отслабване на влиянието на Франция в ЕС ще се обърне, смята още бивш министър по европейските въпроси, допълвайки, че може да се очаква много по-плътно партньорство между Франция и Германия. "Еднозначно е ясно, че Германия ще трябва да поделя лидерската си роля с Франция след избирането на президент с широка обществена подкрепа във Франция", коментира тя. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие