В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Заложеното двойно увеличение на учителските заплати е една добра стъпка

Сергей Игнатов, бивш министър на образованието, Юлиян Петров, КТ „Подкрепа“, В развитие, 12.05.2017

Сергей Игнатов, бивш министър на образованието. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Сергей Игнатов, бивш министър на образованието. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Хубаво е, че в предизборната програма на ГЕРБ е заложено двойно увеличение на учителските заплати в рамките на 4-годишен мандат.

Това заяви бившият образователен министър Сергей Игнатов в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Финансовият министър казва 15% и нещо отгоре, което обаче отваря вратата за следващия бюджет, където вече ще има нова система на финансиране на образованието и аз се надявам, че тази политика на постепенно увеличаване на заплатите ще бъде свързана с увеличаване на изискванията към учителите, защото намекът беше, че за по-добри резултати ще се плаща повече“, продължи бившият министър.

„Това е стъпка в правилната посока, но мен ме притесняват някои детайли в изказванията на финансовия министър“, заяви Юлиян Петров от синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

По думите му, финансовият министър е говорел, че има възможност за едни 100 млн. от по-добра събираемост, които чисто статистически ще стигнат за едно увеличение от 15% за 3 месеца, но то води след себе си поне още едно увеличение от 300 млн. за следващия бюджет.

Според него това е малко трудно приложимо на този етап.

Вижте целия разговор в следващото видео:

 

Последни новини
Още от В развитие