В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Офшорните зони ще намаляват, а данъчните системи ще се хармонизират

Адв. Валентин Савов в Бизнес старт, 11.05.2017

 Валентин Савов, председател на Международна данъчна асоциация (IFA) за България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Валентин Савов, председател на Международна данъчна асоциация (IFA) за България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Офшорните зони и тяхното значение ще намаляват все повече и повече. Това каза адв. Валентин Савов, председател на Международна данъчна асоциация (IFA) за България, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов. Проектите на ЕС и на други институции целят главно обмен на информация, с което се цели да се постигне прозрачност и по-справедливо и ефективно данъчно облагане. 

"Тенденцията в световен мащаб е да се върви към хармонизация на данъчните системи и Европейският съюз също върви в тази посока. Трябва да се има предвид, че данъчното облагане винаги е било приоритет и част от суверенитета на всяка една държава и хармонизирането, особено в преките данъци, е изключително трудно. Има над 3000 двустранни данъчни спогодби между държавите по света и мерките за хармонизиране на данъчното законодателство биха засегнали всички тези спогодби". 

Предвижда се създаването на многостранна конвенция в ЕС, която ще създава разпоредби, приложими от всички държави, които са станали страни по тази конвенция, каза гостът. "Тенденцията е хармонизиране, светът става по-малък и компаниите трябва да съобразяват избора на юрисдикции с реалните си операции". 

"IFA цели да създаде една платформа, на която и доктрина, и практика могат да си помагат и развиват".

Как агресивното данъчно планиране засяга не само фиска, но и нарушава конкуренцията, защото дава предимство на големите мултинационални компании? Какво е значението на обмяната на информация? Какви ще бъдат основните теми в организираната от IFA и Юридическия факултет на Софийски университет конференция, която ще се проведе на 18-19 май т.г. в България? Кои ще бъдат лекторите на конференцията от България и чужбина?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие