В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Разширяващата се пропаст между Балканите и останалата част на Европа

Марин Лесенски, програмен директор в Институт Отворено общество, В развитие, 10.05.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Основната цел на „Индекса на настигане“ е да видим дали новите страни-членки на ЕС настигат старите такива, като включваме и балканските държави, почти всички от които са кандидатки за асоцииране в Съюза.

Така обобщи целите на ежегодното издание на класацията „Индекс на настигане“ на Институт „Отворено общество“ програмният му директор и ръководител на този проект Марин Лесенски. Гостът в студиото на „В развитие“ с водещ Вероника Денизова коментира изводите от тазгодишното и шесто поредно издание на индекса, показващо значително увеличаване на различията между страните от региона на Балканите и останалата част на Европа.

„Основните изводи на индекса тази година са няколко. Докато преди няколко години виждахме едно разделение Север-Юг, което постепенно преодоляваше старото разделение Изток-Запад. Позитивното в това е, че някои нови страни-членки настигат някои стари такива. Това, което видяхме тази година, бе това, че Балканите рязко се открояват в негативна насока от останалата част от континента“, коментира още той.

„Някои от балканските страни малко по-бързо или малко по-бавно настигат. Има и една група от страни, които не се развиват или изостават. Разглеждайки обобщените резултати се вижда, че в общ план всички балкански страни, в това число и Гърция, изостават. И то във всички основни категории, не само в икономиката – и в доброто управление, и в качеството на живот, и в нивото на демокрацията“, добави Лесенски.

Гостът в студиото също така сподели и някои от конкретните изводи на проучването – от новите страни членки най-добре се представя Естония, а България е на 29-то място от 35 държави, членуващи или кандидатствали за асоцииране в ЕС.

Целия разговор вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие