В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Българската образователна система се нуждае от глътка въздух

Мариана Банчева във В развитие, 10.05.2017

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Нужно е професионално, експертно и честно да се погледне на това, което се случи през последните години в българската образователна система. Това каза Мариана Банчева, директор "Образователни политики" в Центъра за прогресивно образование, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. 

"Новият екип на Министерството на образованието стартира работата си в среда на достатъчно ясно заявено желание за промяна. Има консенсус, че образованието има нужда от по-високо финансиране, за да бъдат извършени промените. Това е много добър старт за новия екип на министерството, защото да работиш в среда, където има политически консенсус, е добро начало".

Българското образование се намира в уникално състояние - съществува много голямо разнообразие от наредби, които се прилагат в различните класове и профили, каза събеседничката. По думите й трябва да се преразгледа начинът, по който отделните наредби се допълват или си пречат една на друга. Вторият важен елемент в бъдещата работа по образователната система в България е свързан с начина, по който различните наредби се прилагат по места - какви са трудностите, с които се сблъскват директорите, учителите, регионалните инспекторати и общините. 

"Трябва да се даде глътка въздух на образователната система, за да се види какво се случва". 

Какво е нужно, за да се върнат младите хора към професията на учителя? Защо прегарят учителите? Защо определени мерки не трябва механично да се прехвърлят от сферата на оценяване на системата към оценяване на постиженията?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие