В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

България не може да изисква по-важен ресор от Дигитализация за еврокомисаря си

Христо Панчугов, политолог, НБУ, В развитие, 10.05.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За съжаление България в момента не е в състояние да изисква каквото и да е. Откровено липсващата българска външна политика, нестабилността, до която доведоха редица политически решения на предишното правителство, не създава предпоставки за високо доверие от страна на ЕС и ЕК.

Това каза в коментара си по повод номинацията на еврудепутата от ГЕРБ Мария Габриел за български еврокомисар политологът от НБУ Христо Панчугов. Предаването е „В развитие“ с водещ Николай Кръстев.

„За това да се повери някакъв много важен ресор, отнасящ се за големите проблеми пред Европа като миграцията, отношенията с Турция или Русия, проблемът със Сирия, не изглежда реално. Липсата на експертност (у Мария Габриел – бел.ред.), каквато притежаваше Кристалина Георгиева, отрязва възможността да бъде търсена някаква специализирана ниша, в която да бъде реализиран потенциалът на Мария Габриел. Затова и всъщност към момента се говори, че ресор „Дигитализация“ ще бъде поверен на България“, допълни той.

„През годините се нагледахме на много интересни дискусии и дебати относно това, как трябва да изглежда кандидатурата на България за еврокомисар. В този случай смятам, че българското правителство е последното, което има да каже нещо по тази тема. С последните промени на европейско ниво всъщност председателят на ЕК има доста силни правомощия в подбора на екипа си. Предполагам, че този път предложението за нашата кандидатура е дошло по тази линия“, смята гостът в студиото.

Обстоен коментар по темата вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие