В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Какво очакват медиците от новия здравен министър

Д-р Николай Болтаджиев във В развитие, 09.05.2017

д-р Николай Болтаджиев, председател на УС на Националното сдружение на частните болници. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria д-р Николай Болтаджиев, председател на УС на Националното сдружение на частните болници. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Мястото на държавата е в профилактиката, а лечението и как се извършва е медицинското изкуство, което трябва да се стимулира. В момента посоката е обърната и лекарите лекуват хартии и документи. Това каза д-р Николай Болтаджиев, председател на УС на Националното сдружение на частните болници, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. 

Финансова стабилност в момента няма, подчерта гостът. "За нея само се говори и то от години и се гони чрез лимити и погрешна политика.  Българската здравна система е свръхадминистрирана и излишно оскъпена. А точно свободната конкуренция в системата може да понижи цените и да повиши качеството". 

"Здравната система се нуждае от дерегулация, намаляване на административния натиск и стимулиране на конкуренцията. Трябва да се върви повече към създаване на фиксирани условия, вместо да има ежедневно сменяне на нормативната база, защото системата се нуждае от свободна и честна конкуренция". 

Не на последно място усилията трябва да се насочат към общественото здраве, "защото от години всеки министър брои болници, брои пациенти, брои легла, а това не е негова работа", каза още д-р Болтаджиев. "Здравната политика е насочена към общественото здраве - към профилактика, към всички дейности с неделим ефект, които касаят всички граждани. Лечението на всички граждани е стопанска дейност, която се подчинява на съвсем други закономерности. Колкото повече се администрира, толкова по-лошо за нея".

Какво се променя с новия Национален рамков договор, който влезе в сила от 1 април т.г. и какви са притесненията на мениджърите на болниците? Защо, след като "преразходите идват от лекарства, а не от лечебна дейност" отново се активира риска за нов удар върху бюджета на болниците? Защо общинските болници са най-уязвими? В по-изгодна позиция ли са частните болници или единственият плюс, който те притежават е по-голямата гъвкавост в управлението? Как заради излишни административни тежести и стандарти болниците са длъжни да държат на работа излишни служители, а в същото време се налага да се намаляват заплати на медици, заради недостиг на средства? Как може да се намали цената на медицинската услуга?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие