В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Високорисковите активи спечелиха от победата на Макрон

Димитър Шуйцов, дилър Международни финансови пазари в BenchMark Finance, В развитие, 08.05.2017

Франкфуртската фондова борса. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Франкфуртската фондова борса. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Високорисковите активи спечелиха и ще продължават да печелят от победата на Макрон на президентските избори във Франция. Това са именно пазарите на ценни книжа и на акции, защото намаляването на рисковете за излизане на Франция от еврозоната дават по-широка визия на инвеститорите и възможност да взимат по-рискови решения. Това коментира Димитър Шуйцов, дилър "Международни финансови пазари" в BenchMark Finance, в ефира на "В развитие" с Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria.

Той подчерта, че не е имало изненади за пазара и затова не се наблюдават големи движения както преди, така и след изборите. 

"Макрон имаше ясно изразена преднина, пазарите се възползваха от това и еврото успя да вземе преднина спрямо долара точно на база на тези очаквания. След като това се случи, в много кратък период от време голяма част от инвеститорите решиха да приберат печалбите си и поради тази причина единната валута не се задържа на високи нива и дори през днешния ден видяхме връщане", каза още експертът. 

Шуйцов коментира и поевтиняването на златото през изминалата седмица, като заяви, че то се дължи в голяма степен на очакванията Макрон да спечели изборите, както и на спада на макроикономическото напрежение в глобален план. 

Какво да очакваме за пазарите на суровини и по специално за петрола? 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие