В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Изборът на Макрон - последната преградна стена

Политическият анализатор Стефан Манов, В развитие, 08.05.2017

Снимка: Christophe Morin/Bloomberg Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Победата на Еманюел Макрон във Франция и резултатът на местните избори в Германия, където крайната десница беше победена, показват, че европейците не са готови да изхвърлят просто така основната есенция на ЕС и, че Brexit всъщност подейства като своеобразен електрошок. Надявам се той да бъде усетен от управляващите в отделните държави, но и от ЕК, която да осъзнае, че предупреждението с високите резултати на крайните партии е все още валидно и изборът на Макрон е последната преградна стена, защото хората са отчаяни и от "десните", и от "левите". Това коментира политическият анализатор Стефан Манов в предаването "В развитие" с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му големият дял невалидни бюлетини - 11,5%, е ясен знак за "избирателите на крайнолевия Меланшон, които не пожелаха да изберат между либерала Макрон и националистката Льо Пен".

"Социологическите изследвания в изборния ден показват, че 61% от запитаните не желаят Макрон да има абсолютно мнозинство в парламента на изборите след 1 месец, като 57% от гласувалите за него споделят програмата му и са гласували по убеждения, но 43% са гласували, за да преградят пътя на Льо Пен", посочи анализаторът.

Според Манов за новия президент ще бъде доста трудно да спечели парламентарно мнозинство, тъй като партията му е много млада и няма достатъчно структури по места. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

 

Последни новини
Още от В развитие