В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

25 години България - член на Съвета на Европа

Доц. Здравко Попов, дипломат, във В развитие, 05.05.2017

Доц. Здравко Попов, дипломат. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Доц. Здравко Попов, дипломат. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Съветът на Европа получи през новите демокрации много висока степен на значимост. Това каза дипломатът доц. Здравко Попов, предизент на Институт за публична политика, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. "С разпадането на блоковото разделение на Европа Съветът на Европа (СЕ) придоби много голяма важност. Предстоеше работа по оценяване на много процеси, които изискват легитимация и във връзка с бъдещето на НАТО. Както ние много зависехме от това как ще се отнесе Съветът на Европа към България, така и Съветът на Европа бе повлиян от страни като България".

"Това е тестова организация не можеш да влезеш в другите организации без да минеш през този тест и да докажеш, че отговаряш на всички принципи на демократични свят". 

Основното послание на Съвета на Европа, каза гостът, е да не се допуска "един процес, която е стартирал в посока демокрация, да бъде стопиран и обратим". Съветът на Европа е за това да се наблюдава и да се посочва къде се нарушава тази посока. 

"Дейността на СЕ в момента е изнесена на изток от нас, но по отношение на Европа, която дефинира себе си като ЕС, значението на Съвета вече не е толкова голямо. Не представлява толкова важен глас. Друг е статута. Той е много важен в началото на присъединителните процеси, но след като си преминал някакви етапи, неговата роля е значително по-малка". 

Това е една поствоенна организация, която трябва да се преразгледа, защото сега се намираме в една много специфична ситуация, която изисква нов поглед и новото състояние на Европа и на света, изтъкна събеседникът. "Може би в този контекст Съветът на Европа изглежда като много добра класическа организация, но това не е достатъчно, за да се поддържа". 

Ще бъде ли СЕ поредната организация със затихващи функции? Какво е значението на приемането на новата българска Конституция преди 25 години? Нужна ли е оптимизация на отделните организации и структури в Европейския съюз? Къде се корени и какви ще са последствията от забавянето на подготовката за председателството на Европейския съюз?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие