В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Катарзисът на Газпром

Атанас Георгиев, енергиен експерт, В развитие, 04.05.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Споровете между „Газпром“ и ЕК текат от около 10 години. Но сега вече имаме развитие и конкретно предложени ангажименти от „Газпром“ по разследването на комисията дали руската компания не е злоупотребявала с монополното си положение в Централна и Източна Европа. „Газпром“ претърпя една метаморфоза в поведението си – от пълно отрицание по време на приемането на Третия енергиен пакет, през упорита борба с прилагането на пакета в Източна Европа, включително и в България, до , отчасти, примирение и желание за сътрудничество и за спазване на европейските правила.

Това каза в студиото на „В развитие“ с водещ Делян Петришки енергийният експерт Атанас Георгиев.

„Това желание се изразява не само по отношение на тези ангажименти, а също така и в процесите в Литва и Латвия, където „Газпром“ продаде свои дялови участия в газови компании именно в изпълнение на Третия енергиен пакет“, допълни той.

„Трябва да посочим, че „Газпром“ винаги ще бъде партньор на Европа по отношение на газовите доставки. Никой не предвижда замяна на руския природен газ“, изтъкна гостът в студиото.

„Основната цел е не да се премахне Русия от газовия пазар в Европа. Целта е да има достъп на конкуренти в газопреносните мрежи в страни, които са били или все още са резервирани напълно за „Газпром“ и да се осигурят по-добри цени за потребителите“, отчете Георгиев.

Подробен коментар по темата:

 

Последни новини
Още от В развитие