В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Различните послания на новия политически кабинет

Димитър Ганев във В развитие, 03.05.2017

Димитър Ганев, политолог от изследователски център ТРЕНД. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Димитър Ганев, политолог от изследователски център ТРЕНД. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няма големи изненади в този кабинет. Ключовите министри от кабинета на Борисов-2, а и в Борисов-1 запазват своите позиции. Не виждам сериозно разместване. Това каза политологът Димитър Ганев от ТРЕНД в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

Акцент в коментарите пада върху две министерства - на регионалното развитие и на културата, каза гостът. "Титуляри не са Лиляна Павлова и Вежди Рашидов, но въпреки това министерствата се оглавяват от хора, които са част от тези екипи. Това са заместник министри от времето на мандатите на Павлова и Рашидов. Така че пак можем да търсим някакъв тип приемственост. 

"Има и различни послания в кабинета, например Нено Димов, който е министър на околната среда и водите, е едно намигване към реформаторските среди, към тези 300 000, които останаха без представителство в Народното събрание, защото е човек, който произлиза от тези среди". 

Много важен аспект, който сякаш остава в сянка, е че има двама вицепремиера от ГЕРБ и двама от Обединени патриоти. Това, което прави силно впечатление, е, че представители на националистическия сектор вече са част от изпълнителната власт, подчерта събеседникът. "Това е безпрецедентна ситуация в модерната история. Това означава, че има промяна в цяла Европа. В европейските среди преди за такива хора ги смятаха за маргинали, които бяха изолирани със санитарен кордон. Слава Богу, българските националисти нямат нищо общо с тези в Западна Европа, но все пак... Има видима промяна вероятно поради консервативната вълна, която заля целия западен свят". 

Има ли европейска легитимност новото правителство на Борисов? Получи ли се аритметиката? Кои са факторите, които способстват за стабилността на правителството? Кои са уроците, които научи Бойко Борисов от предходните управленски мандати? Ще има ли ново дестабилизиране на политическата сцена преди края на председателството на България на ЕС? Изгодна ли е настоящата позиция на БСП в Парламента? На къде води процесът на еманципация на Нинова от влиятелни фигури в БСП? Как е гарантиран балансът на коалиционните партньори и каква е разликата между коалиционните споразумения между ГЕРБ и РБ и ГЕРБ и Обединените патриоти? Какво е значението на новосъздадения орган Политически съвет?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие