В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Отношенията по оста Москва-Анкара – топли отвън, но обтегнати в сърцевината си

Мохамед Халаф, анализатор на процесите в Близкия изток, В развитие, 03.05.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Сирия остава сериозна пречка в отношенията между Русия и Турция, но има и други проблеми между двете държави. През последните 2-3 седмици и в руския, и турския печат излязоха критики срещу другата страна. В Русия започна да се говори, че Кремъл няма доверие на Турция като партньор в Сирия. В турските медии също започнаха да говорят за отстъпването на Русия от договорките, постигнати между Путин и Ердоган.

Така коментира в предаването „В развитие" с водещ Николай Кръстев динамиките в двустранните отношения между Москва и Анкара в светлината на днешната (3 май) среща в Сочи между Владимир Путин и Реджеп Ердоган политическият анализатор на процесите в Близкия Изток Мохамед Халаф.

„Това, което направи впечатление и издразни много Русия, бе привикването на руския посланик в Анкара, за да бъде изразен протест от това, че турски военен бе убит в Сирия от руските военни. Забеляза се също, че медиите в Турция започнаха да говорят за Крим и правата на татарите там. Турция спря и ферибота от Босфора до Крим. Тези събития показаха, че нещо куца между двете страни“, каза още Халаф.

„Но и едната, и другата страна имат интерес от взаимна работа. И Турция, и Русия очакват каква ще бъде политиката на Тръмп. Те се намират в очакване и всеки дърпа към своята страна. И в това видяхме как двете страни отдалечават позициите си“, допълни гостът в студиото.

„Предложението на Путин за разделяне на Сирия на четири зони за сигурност показва, че Русия търси начин да излезе от този конфликт, смята още политическият анализатор. „Това, което излезе в турските медии е, че Ероган от своя страна предлага тези зони да не бъдат четири, а пет. Това значи, че турският президент иска да включи една зона, която руснаците не искат да включват. Това е северната граница, където са кюрдите“, обобщи той.

„Трябва да видим какво ще се случи на срещата между Тръмп и Ердоган и какъв ще бъде изходът от тази среща“, изтъкна анализаторът.

Обстоен коментар по тази тема, както и по една друга, останала не дотам във фокуса на медийния интерес – значителната промяна на политиката от страна на подкрепяната от Техеран шиитска групировка Хамас, вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие