В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Бизнесът и обществото подценяват обектите на интелектуална собственост

Офелия Цонкова, Патентното ведомство, В развитие, 03.05.2017

Офелия Цонкова, зам.-председател на Патентното ведомство.  Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Офелия Цонкова, зам.-председател на Патентното ведомство. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Законодателството в областта на защита на интелектуалната собственост е хармонизирано с нормативните актове на ЕС. Това каза заместник-председателят на Патентното ведомство Офелия Цонкова в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова, като се позова на анализ, извършен в процес на изработване на стратегия за интелектуалната собственост.

Идеята за сливане на Дирекция „Авторско право и сродните му права“ с Патентното ведомство се дължи до голяма степен на липсата на достатъчно адекватна координация в работата на институциите, ангажирани със защита на интелектуалната собственост.

„По този начин ще бъде дадена възможност на експертите да координират по-добре своите действия и да използват по-рационално ресурса, с който разполагат“, обясни Цонкова и подчерта, че по-добрата комуникация ще даде и по-добри резултати.

Според нея общество и бизнесът подценяват значимостта на обектите на интелектуална собственост и за да бъде променено това, би било уместно да бъде променен и статутът на този единен орган.

Вижте целия разговор в следващото видео:

 

Последни новини
Още от В развитие