В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Земеделското застраховане в България не работи както трябва

Мариана Милтенова във В развитие, 02.05.2017

Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В резултат на ниските температури около Великден тази година има измръзвания в много от регионите в страната. Реколтата от овощните градини на места е унищожена на 100% и има земеделски производители, които ще обявят нулева година. Това каза  Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите в България, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова.  "В други райони има вероятност реколтата да бъде с 30-40% по-малка. Това ще има отражение и върху следващите реколти и земеделските производители са изправени пред фалит".

"В България системата на земеделското застраховане не работи както трябва. Има една схема, създадена специално за подпомагане на земеделските производители, която на практика подпомага застрахователите. Повече от 6 години дъвчем този въпрос, че не може да се започне застраховането след 23 април, когато на практика почти не се случват застудявания. Коментарите на застрахователите са, че те правят застраховка само на събития, които е малко вероятно да се случат. След като е малко вероятно да се случат, защо трябва да получават пари? Защо сумите, които се отпускат от Министерството на земеделието, подпомагат застрахователите, а не земеделските производители? В края на годината застрахователните компании отчитат милиони печалба, а земеделските производители са обречени на фалит". 

Как усложнените административни правила и ненужно тежката нормативна база блокират усилията на земеделските производители? Какъв е застрахователният модел за земеделието в Гърция, където застраховането е задължително, но премиите се заплащат от субсидии? Защо в България по-голямата част от земеделските производители нямат застраховки? Надеждно ли е българското земеделско застраховане и защо? Вярват ли земеделците на българските застрахователи? Какви са възможностите за обезщетения от държавата при унищожаване на реколта вследствие на природни бедствия? Какво е бъдещето на напояването в България - ключов фактор за производството на зеленчуци и плодове? 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие