В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Намериха ли достатъчно допирни точки Меркел и Путин

Даниел Кадик, фондация Friedrich Naumann, във В развитие, 02.05.2017

 Даниел Кадик, фондация Friedrich Naumann. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Даниел Кадик, фондация Friedrich Naumann. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Путин прекрасно говори немски, а Меркел - руски, но въпреки това те говорят на съвършено различни езици, когато става дума за Кримската криза. Путин говори за нови договорености, докато Меркел призовава за спазване на съществуващите. Това каза Даниел Кадик, фондация Friedrich Naumann, в предаването "В развитие"  с водещ Николай Кръстев. Гостът коментира в студиото на Bloomberg TV Bulgaria срещата между Меркел и Путин. 

Ако през границите не минават стоки, скоро ще минат войници, каза гостът, цитирайки популярна сентенция. По думите му въпреки санкциите германо-руската търговия отбелязва ръст от 37%, което е 10 млрд. евро. Германските и руските компании оказват натиск върху политиците за водене на преговори за отпушване на търговските потоци между двете страни. 

"Ролята на Германия, като най-голяма европейска икономика, с най-голяма тежест в европейските органи, особено след Brexit, ще се увеличава. Тя трябва да оформя германо-руските отношения, ще продължи да бъде техен двигател, какъвто е била и до сега". 

На въпроса дали Германия е готова да се защити при евентуална атака от страна на руски хакери по време на предстоящите избори, гостът отговори, че големият проблем са по-скоро фалшивите новини, идващи от Русия. 

"Има много фабрики за тролове, които участват в изработването на фалшиви и подправени новини, които се подемат от политически групи в Германия, което е опасно и се отразява на страната - отравя политическия дискурс. Това е нещо, за което не само германската, но и европейската политика, трябва да намери решение". 

Фалшивите новини, независимо от това, че лесно могат да се опровергаят, се разпространяват много бързо и самостоятелно. Хората трябва да имат причина да се замислят, да ги поставят под съмнение, допълни гостът. 

Ще бъде ли Германия посредник и мост в отношенията между двамата лидери с гореща кръв Тръмп и Путин? 

Вижте целия коментар:

 

 

Последни новини
Още от В развитие