В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Бъдещето на пенсионно-осигурителната система при кабинет Борисов-3

Даниела Петкова във В развитие, 02.05.2017

 Даниела Петкова, председател на УС на ПОК Доверие. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Даниела Петкова, председател на УС на ПОК Доверие. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Трябва да има предвидимост на пенсионния пазар. Ние разглеждаме пенсионната система като едно цяло. Тя е моделирана като едно цяло и това е нейната сила - трите стълба да се движат в едно цяло в предвидения баланс. В противен случай, ако един от стълбовете бива частично разрушаван, променян, без това да бъде синхронизирано със съответните промени в първия стълб, това води до промени в целия пенсионен модел и изобщо пенсионните доходи. Това каза Даниела Петкова, председател на УС на ПОК "Доверие", в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

"Надяваме се да имаме стратегически поглед за промяна на целия пенсионен модел. Ако той трябва да се развива не само напред, а и нагоре, е крайно време не да се говори за пенсионни реформи и само да се намаляват вноските във втория стълб или да се създават условия да се прехвърлят пари в НОИ и да се занимават само с втория стълб, сякаш пенсионната система се състои само от втория стълб. Време е да се хвърли дълбоко поглед върху разходопокривната система - там има много проблеми, което от една страна е проблем, защото пенсиите са ниски, но от друга страна е и възможност. Възможност проблемите да бъдат отстранени и наистина да се открият резервите, а те са там. Има ги и това да доведе до увеличаване на пенсионните доходи без да се увеличава дефицита на първия стълб". 

Какви са окончателните резултати от дейността на Пенсионно-осигурителните дружества през 2016? На какво се дължат те и какви са изводите, които прави бранша от тях? Продължава ли "типичният български проблем" за работа без трудови договори или с договори, в които е фиксирана заплата много по-малка от реално получаваната? Трябва ли да се намеси българската образователна система в ограмотяването на младите хора по отношение на пенсионното осигуряване? Как се отразяват върху пенсионната система на България промените на кабинетите Борисов-1 и Борисов-2?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие