В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Европа върви към обща трудова миграционна политика 

Мария Габриел, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ, В развитие, 01.05.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

ЕС не привлича достатъчно висококвалифицирани кадри, което се дължи на липсата на единен европейски инструмент и наличието на многобройни национални механизми. Това коментира евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Мария Габриел в ефира на "В развитие" с Делян Петришки. 

Евродепутатът коментира законодателните промени при намирането на общ европейски подход и начин за разрешаване на наемането на трудоспособни лица от трети страни в рамките на ЕС. "Предлагаме максимално да бъдат премахнати националните схеми там, където се явяват конкуренция на синята карта, с което да съществува само този инструмент като единен механизъм", обясни тя.  

Шенген се развива, а законната миграция е дългосрочната перспектива, която позволява Европа да бъде привлекателна за хора, които могат да носят позитив, посочи евродепутатът. 

Едва 31% от висококвалифицираните работници в страните от ОИСР избират Европа. В същото време над 90% от издадените сини карти от 2009 досега са издадени от една страна членка на ЕС, а именно - Германия, сподели още Габриел. 

Евродепутатът посочи също, че "ЕП ще се опита да създаде съюз, който да вземе предвид, че в определени сектори е много по-голяма нуждата от работна ръка, като там следва да има възможност националната страна да запази своето поле за маневра в съгласуваност със социалните партньори". 

Габриел коментира и европейската политика за разширяване, както и отношенията между ЕС и Турция. 

Вижте повече във видеото:

 

 

Последни новини
Още от В развитие