В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Северна Корея между Вашингтон и Пхенян

Валери Рачев във В развитие, 28.04.2017

Валери Рачев, военен експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Валери Рачев, военен експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Режимът в Пхенян има малко карикатурен образ. Това каза военният експерт Валери Рачев в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. 

"Висши американски политици казват: "как да работим с режим, който няма рационално мислене и поведение". Това обаче е външна гледна точка. Отвътре нещата изглеждат по различен начин, а ние би трябвало да познаваме този режим добре. Това е 100% сталински режим, проектиран 100 години по-късно. Няма нещо, което Сталин да е правил и там да не се прави. Целта на режима разбира се е неговото оцеляване". 

За режима на Северна Корея има три принципни заплахи, обобщи гостът. "Първата е външната агресия. Ръководителите на Северна Корея са видели как много диктатори от техния тип са си отишли с външна намеса. Това е, което прави ядрената програма жизнено важна".

"Вторият кошмар на севернокорейците е кой има средствата да свали режима. Режими, които уж контролираха въоръжените сили, бяха свалени с помощта на въоръжените сили. Интересно е, че за разлика от Китай, където се екзекутират корумпирани политици, в Северна Корея се екзекутират главно военни. Военните се контролират чрез хроничен страх и психоза". 

Третият кошмар на диктаторите от ХХI век е общественото недоволство и вероятността да възникне нова "цветна революция" и да помете режима, заяви Рачев. "От тази гледна точка поведението на лидера на Северна Корея е абсолютно адекватно".

Позицията на Китай се диктува от факта, че статуквото ги устройва, добави гостът. "При евентуално обединение на двете Кореи очевидно е, че Южният тигър ще погълне Северна Корея, а това означава, че американското влияние ще се приближи до границите на Китай. От друга страна всяка вътрешна въртележка и хаос, разпадане на режима, означава огромно напрежение към границата на Китай, не само чрез миграция. Тя ще се опита да съхрани поне капсулата на съществуващата ситуация".

"За САЩ ключовият въпрос е ядреното оръжие. За тях ядреният паритет е въпрос на оцеляване на нацията.  Всяка вероятност някой да придобие ядрено оръжие и средства носители до територията на САЩ се възприема като заплаха от първостепенен характер. За САЩ оцеляването на режима не е въпрос от първи приоритет. Може да си оцелява режима, но ядреното оръжие трябва да бъде поставено под контрол". 

Останалите участници в кризата са участници, но те не определят правилата, категоричен бе събеседникът. 

"Подобряването на отношенията между САЩ и Китай е най-важният процес с глобален характер, който тече в момента". 

За какво бяха сигнал бомбардировките на САЩ в Сирия? Започна ли играта на тояга и каква е играта на моркова? Какво е значението на Русия на геополитическата сцена? Как се измени ролята на Япония?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие