В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Да очакваме ли промяна в политиката на ЕЦБ

Иво Сеизов, основател на Advisor.bg и ИП Файнекс, В развитие, 28.04.2017

Иво Сеизов, основател на Advisor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Иво Сеизов, основател на Advisor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В реториката на президента на ЕЦБ Марио Драги се забелязва оптимистична нотка по отношение на увеличаване на лихвените нива за първи път от много време насам. Това коментира основателят на Advisor.bg и ИП "Файнекс" Иво Сеизов в ефира на "В развитие" с Делян Петришки. 

Според него не трябва да се търси аналог между действията в САЩ и Европа.

"Европа има много по-сериозни проблеми от това да следва действията на Фед, а именно - очерталият се дебат за Brexit и полемиката Тереза Мей-Ангела Меркел. Тази линия ще бъде много по-определяща за европейския пазар като цяло и вследствие за монетарната политика на стария континент", коментира финансистът.  

Основните аргументи за сигналите, че ЕЦБ първо ще спре програмата за изкупуване на активи, а след това покачването на лихвите ще бъде забавено със съществена пауза са очакванията за повишаване на инфлацията. "Все още нямаме достатъчно индикации, че това е траен процес. След като веднъж пазарите намерят своята равновесна точка и стигнат до консенсус, че е крайно време да се промени монетарната политика на ЕЦБ, тогава бихме могли да очакваме реални развития", коментира той. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие