В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Преекспонираният албански фактор в процесите в Македония

Пламен Йотински, гл. редактор на БГНЕС, В развитие, 27.04.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Трябва да се има предвид (разглеждайки ситуацията в Македония – бел.ред.) т.нар. „тиранска“ или албанска платформа, която все още не е придобила публичност, но се знае за основните й съставни елементи – промяна на Конституцията, държавните символи, превръщането на албанската нация в държавнотворна и издигането на албанския език до официално равнище в цялата страна.

Това каза в предаването „В развитие“ с водещ Николай Кръстев журналистът-международник и главен редактор на БГНЕС Пламен Йотински.

„В Македония е нямало преброяване от 2001. Тоест е трудно да се каже колко са албанците там. Някои казват, че те са до 23%, други казват, че са 17%. При това положение те не са държавнотворна нация. Има едно преекспониране относно ролята на албанците в страната“, смята гостът в студиото.

„Македонците се събудиха. В тези протести сигурно може да се види пръста на ВМРО – ДПМНЕ, но в същото време обикновените хора започнаха да надрастват тънките игрички на политиците и да виждат реалното положение на нещата. А то е елементарно и лошо – нисък БВП, около 30% безработица“, коментира още той.

„Имаме един Гордиев възел, при който хипотетичният вариант за излизане от тази криза е лидерите на двете основни партии да си подадат оставките, за да могат двете политически сили да се обединят помежду си и да убедят населението, че гледат напред и за доброто на държавата. За да стане това обаче, трябва да има предварителна договорка за служебно правителство за минимум 2 години“, каза още Йотински.

Обстоен коментар по темата вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие