В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Предложените от БФБ промени в изчисляването на индексите – коментарите

Красимира Паунина, портфолио мениджър, Select Asset Management

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Това, което доведе до тази промяна (в начина на изчисление на индексите на българския фондов пазар – бел.ред.) не е само едно нещо. През март, след ребалансирането на индексите, което предизвика дискусия, отчасти медийна, отчасти между пазарните участници, за това, доколко коректно са изчислени данните, за да може да се компилира състава на новия SOFIX. Съответно регулаторът (КФН – бел.ред.) направи проверка в БФБ, но, доколкото знам, от ръководството на борсата от месеци планират промени в начините на изчисляване на индексите. Така че това беше нещо очаквано.

Това каза в предаването „В развитие“ с водещ Веселина Василева портфолио мениджъра в Select Asset Management Красимира Паунина.

„Промените, с които съм запозната, смятам, че ще са доста добри, ако бъдат осъществени така, както са заложени. Много добра идея е предлагането на предварителните предложения за тези правила за обществено обсъждане. Такова протича и към момента, като всеки, който е заинтересован, може да изкаже позицията си и да даде идея“, добави тя.

„Добро впечатление ми направи това, че в новите правила се залага по-подробно описание на самата методология при изчисляването на корпоративните събития например. Те са неминуема част от самото ежедневие на пазара и няма как без тези събития да случват нещата“, отчете Паунина.

Трябва да споменем, че в момента коментираме едно условно предложение за промяна на правилата. Когато те бъдат приети в един финален вариант, тогава ще може да кажем, че именно така оттук нататък. Но ако бъдат приети само предложените към момента от ръководството на БФБ промени, ще станем свидетели на по-добро калкулиране на самия индекс“, каза още тя.

Вижте повече:

 

Последни новини
Още от В развитие