В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

България се намира в изгодна позиция в геополитически план

Илия Лингорски, председател на Европейския институт за стратегии и анализи, В развитие, 27.04.2017

Илия Лингорски, председател на Европейския институт за стратегии и анализи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Илия Лингорски, председател на Европейския институт за стратегии и анализи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България е в много изгодна позиция в геополитически план, тъй като се намира до един от източниците на конфликт на третата световна война, а именно - до Турция, която се дестабилизира и за която няма друго решение в краткосрочен план освен автокрация на режима и опит за купуване на още време. Това коментира председателят на Европейския институт за стратегии и анализи Илия Лингорски в ефира на "В развитие" с Димитър Вучев. 

Северна Корея е само един от основните елементи, които предстои да бъдат променени в контекста на пренареждане на търговията, стратегическите разполагания, взаимоотношенията между Китай и САЩ в Западния Пасифик, отбеляза той. 

По думите му Северна Корея е много важна военно-стратегическа буферна зона за Китай. Разполагането на американски оръжия в Северна Корея е и обединяването на Северна и Южна Корея представлява икономическа, експортна и военна заплаха за Китай. От друга страна обаче, Китай има вътрешно-икономически банкови проблеми, проблеми с търговията си със САЩ, които са от по-голямо значение, така че по-скоро Китай ще трябва да преглътне загубата на позиция на Корейския полуостров, смята Лингорски. 

"Начинът, по който САЩ поставят режима в Корея под натиск е не толкова насочен към Северна Корея, а повече към Китай. Колкото повече САЩ подлагат Северна Корея под натиск, толкова по-силна е мотивацията на Китай да търси по-бързо невоенен начин на решение, макар че единственият начин е смяна на режима в Корея чрез преврат", коментира той. 

Вижте повече:

 

Последни новини
Още от В развитие