В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Макрон е шанс за Франция и за Европа

Проф. Любомир Гаврилов във В развитие, 26.04.2017

 проф. Любомир Гаврилов, Френско-български форум. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria проф. Любомир Гаврилов, Френско-български форум. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Въпреки че французите гласуваха за промяна, те са изключително разделени. Това каза проф. Любомир Гаврилов, Френско-български форум,  в директно включване от Франция за предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. Ако се вгледаме в резултатите от първия тур, виждаме, че гласувалите се разделят на четири приблизително равни части.

"За пръв път в съвременната история на Франция имаме четири кандидата с почти равни изборни резултати. Това само по себе си е достатъчно многозначителен факт. Имахме кандидати, които представят почти целия политически спектър чрез пет главни кандидата".

Нещо става в Европа. Политическите системи навсякъде са в криза, каза още Гаврилов. "Хората търсят един нов политически модел. Това е едновременно заплаха и шанс. Така е и в живота, където нещата никога не стоят на едно място. Винаги има един процес на обновяване". 

"Макрон е шанс за Франция и Европа, защото той е един проевропейски кандидат и твърд поддръжник на федерализма, а икономиката е негов приоритет".

България не е остров и също е засегната от съвременните глобални тенденции, припомни гостът. "Класическите политически системи, на които се основава Западната демокрация, са в криза и в най-силна криза са САЩ, Великобритания и Франция, ако погледнем събитията през последните месеци. Сякаш по съвпадение, в тези три държави политическите системи се различават от българската. Изборните систeми там са мажоритарни.

"Всички прогнози показват, че Макрон е ултрафаворит. На теория би трябвало Льо Пен да не съумее да навакса  разликата, но изборите не са теория, а практика, а изборната математика се различава от преподаваната в университетите"

Какви са беглите паралели с българската политическа действителност, които могат да бъдат направени и как петте политически сили могат да бъдат асоциирани с българските пет политически партии, които спечелиха изборите в България? По-голяма ли е опасността от национална катастрофа при мажоритарен вот?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие