В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

България е интегрирана пълноценно в Европейския съюз

Волфганг Шусел във В развитие, 25.04.2017

Волфганг Шусел, бивш канцлер на Австрия. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Волфганг Шусел, бивш канцлер на Австрия. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европа днес е пример за успех и напредък. Ако сравним ситуацията с тази преди 60 години, когато БВП на Европа бе 3,6 млрд. евро, а сега е 60 млрд. евро, това е значително развитие. Това каза Волфганг Шусел, бивш канцлер на Австрия, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев. "Сега ЕС е глобален играч и нито една страна от Европа нямаше да може да постигне това сама. Има кризи, но работим за тяхното преодоляване". 

"Участвах активно за приемането на България в Европейския съюз, работих с тогавашния премиер Сакскобургготски и винаги съм смятал, че страната ви трябва да стане член на общността. За пръв път след свалянето на Желязната завеса България сега е напълно интегрирана, като свободна, независима държава, в Европейския съюз. Сега имате възможността да участвате във формирането на политиката на ЕС, което преди не бе възможно. България е много по-видима, като съсед и активна. Тя като население е много близка до Австрия. Чувстваме се много близки".

Надявам се на фона на кризите Европа да преосмисли своята външна политика и да се върви към интеграция на въоръжените сили, каза още Шусел. "Не толкова като армия, колкото в едно засилено сътрудничество и обмяна на информация за потенциални терористични заплахи. Единствено засиленото европейско сътрудничество в областта на сигурността може да се справи с новите предизвикателства".

"Популизмът е като хамелеон - може да сменя окраската си от левите до десните политически пространства и сантиментите са доста уеднаквени - антиевропейски, настроени в голяма степен против елита, естаблишмънта и установения ред". 

Трябва да се борим за изграждането на конструктивни и реалистични проекти, за нашите истински интереси и цели, категоричен бе Шусел. "Центърът не се бори достатъчно за европейския начин на живот". 

Какъв ще бъде резултатът от Brexit? Каква е перспективата пред пълното членство на Турция в ЕС?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие