В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Появи ли се нова надежда за единен Кипър

Бранислава Бобанац, кореспондент на БНР в Кипър, В развитие, 03.04.2017

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Преговорите (за обединение на Кипър – бел.ред.) навлязоха в една нова фаза, която ще бъде много трудна и интензивна. Такива бяха и очакванията – че преговорите ще се възстановят след референдума (в Турция – бел.ред.).

Така коментира в предаването „В развитие" с водещ Делян Петришки последните динамики около преговорния процес за обединение на Кипър кореспондентът на Националното радио в средиземноморската държава Бранислава Бобанац.

„Скандалът от началото на февруари, който доведе до взаимни обвинения между лидерите на двете кипърски общности (президентът на Република Кипър Никос Анастисиадис и лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ – бел.ред.) и прекъсване на преговорите, беше доста сериозен. Той даде много силно отражение върху целия преговорен процес, който бе възстановен с много активна политическа совалка от страна на ООН и на ЕС, двамата лидери също взеха много активно участие“, обобщи още тя.

Първата среща в рамките на възобновените преговори се е състояла снощи, като са били поставени неуредените въпроси в 3 базисни глави – за управлението на бъдещата обединена държава, за икономиката й и въпросите, свързани с ЕС, стана ясно от думите на Бобанац.

„За съжаление, само това, че преговорите са възобновени, е добрата новина. В случая, след два часа и половина разговори, реално не е постигнато сближаване на позициите, а Анастисиадис и Акънджъ  в последвалите си изявления изразиха своето неудовлетворение“, добави още кореспондентът на БНР.

Чуйте коментара във видеото.


 

Последни новини
Още от В развитие