В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Атентатът в Париж – очакван и неизбежен

Мария Конакчиева, експерт по процесите във Франция, В развитие, 21.04.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Атентатът в Париж бе очакван. Преди няколко дни подобен атентат бе предотвратен в Марсилия. Непрекъснато във френските медии се говореше, че преди първия тур на изборите (които ще се проведат на 23 април – бел.ред.) ще има и друга атака.

Това каза в предаването „В развитие“ с водещ Николай Кръстев Мария Конакчиева, експерт по процесите във Франция. Конакчиева коментира наболелите казуси, пред които е изправено френското общество – политическата несигурност и изглеждащият перманентен проблем с радикалния ислямски тероризъм.

„От години Франция е в една зона на доста големи проблеми, свързани с второ и трето поколение имигранти, които се радикализират заради непрекъснатите конфликти в Близкия Изток и заради безработицата в страната“, обобщи тя.

„Тези хора първо започват да бъдат едни обикновени бандити в гетата, занимават се с дрога, като попадат в затворите. Там те се радикализират, това е едно огнище, което Франция трябва много спешно да третира. Как ще го направи – това е изключително тежката задача на следващия френски президент“, допълни гостът в студиото.

Ще допринесе ли несигурността във френския социум за по-голяма електорална подкрепа за Марин Льо Пен? „Смятам, че в един момент французите винаги стават умерени в един момент. Разбира се, има недоволни, заради които Льо Пен ще вземе, ако мине първия тур, което също не е сигурно, максимума на възможните гласове на втория етап, най-много с 5-10% повече“, смята Конакчиева.

Чуйте интервюто във видеото.

 

Последни новини
Още от В развитие