В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Социалната политика – купа, пълна с популистки бонбони, предлагани от бъдещите управляващи

Иван Нейков, бивш социален министър и директор на Балканския институт по труда и социалната политика, В развитие, 20.04.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

От средата на XX век до днес, социалната сфера е била най-голямото изпитание за всяка власт, навсякъде в Европа. Именно една от причините Европа да е привлекателна за хора от целия свят, са именно изградените социални модели. Няма правителство, което да каже, че не се интересува от социалната сфера – напротив, всички се кълнат, че мислят само за обществото. Проблемът е, че от това което виждам до момента във хода на разговорите за съставяне на кабинет, социалната политика е като една купа с бонбончета, като всеки обещава, че ще даде по-голямото бонбонче.

Това каза в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки бившият социален министър и директор на Балканския институт по труда и социалната политика проф. Иван Нейков.

Всъщност няма реформа. Не се вижда такава, не се вижда предлаган нов модел. По-скоро има някакъв опит за успокояване на обществото. Да твърдиш, че ще отнемеш инвалидни пенсии, за да можеш да дадеш тези пари за увеличаване на минималните пенсии, не е много далновидно. Защото това означава, че ти въобще нямаш представа за ресурса, който може би ще получиш, ако промениш модела на предоставяне на инвалидни пенсии“, изтъкна гостът в студиото.

Социалната сфера в момента е подложена на много голям риск. Той е да не правим тези стъпки, които са наложителни, като отново закъсняваме. А промени в осигурителното законодателство трябва да има“, коментира още Нейков.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие