В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Предсрочните избори на Острова – коментар от Лондон

Иван Яйджиев, Иснтитут за европейски политики, В развитие, 20.04.2017

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Това (предсрочни избори във Великобритания, лансирани от Тереза Мей – бел.ред.) е типичен ход за всеки политик, независимо в коя страна е, който води с 20% пред най-големия си опонент и който вижда как опозиционната партия, в случая тази на Лейбъристите, в момента е в доста хаотично състояние.

Така коментира решението на британския министър-председател Тереза Мей от вторник (18 април) да свика предсрочни парламентарни избори във Великобритания старшият анализатор на Института за европейски политики Иван Яйджиев. Изследователят направи пряко включване от Лондон в предаването „В развитие“ с водещ Николай Кръстев.

Чисто времево това се вписва в рамката на изборния календар. Мей прави тези избори достатъчно дълго време след референдума, за да не бъде обвинена, че предлага нови избори след доста разделителния плебсцит. Но и достатъчно рано, за да не бъде обвинена, че тези избори пречат на Brexit.

Британският премиер също така получава и две години допълнително след 2020 – следващите избори се предполага, че ще бъдат през 2022. Зад действията на Мей има доста силна политическа логика.

„Това, което е притеснително, е че въпреки че има доста сериозна политическа воля и от Европейския парламент, и от европейските лидери, както и от страна на Лондон за гарантиране на правата на гражданите на ЕС във Великобритания, административно това е доста сложно. Почти няма административно-бюрократична машина, която да може да се справи с тези 3 млн. души, които са тук, и която да определи кой кога е дошъл и какви права има. Едно изследване показваше, че при сегашното темпо това би отнело на вътрешното министерство 140 години“, каза още Яйджиев, добавяйки, че очакванията му са пред европейците на Острова да има силни административни пречки, освен ако не се постигне широка политическа договорка.

Вижте повече:

 

Последни новини
Още от В развитие