В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Казусите около Великобритания през призмата на Брюксел

Светослав Малинов, евродепутат, В развитие, 20.04.2017

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Истината е, че още когато Дейвид Камерън подаде оставка, стана ясно, че новият премиер ще трябва да води исторически преговори и ще трябва да взима исторически решения. А същевременно този премиер – Тереза Мей, има един от най-слабите възможни мандати. След оставката на Камерън, избран на национални избори, означаваше, че британският премиер ще бъде избран с гласовете на няколко стотин депутати от Консервативната партия.

Така коментира казусите около предсрочния вот във Великобритания в пряко включване от Брюксел в предаването „В развитие“ с водещ Николай Кръстев евродепутатът от ЕНП Светослав Малинов.

„Такъв премиер, по дефиниция слаб, заварва едно статукво в парламента, което не отговаря на моментната сила на Консерваторите. Както виждате, това статукво създаде известни пречки още в началото на процедурата (по излизане от ЕС – бел.ред.). Така че Мей има нужда от силен мандат, ново, по-голямо мнозинство, както и от сила и самочувствие във воденето на преговорите с ЕС. Този ход беше очакван, въпросът бе кога ще бъде направен“, смята евродепутатът.

„Не трябва да се забравя, че преговорите ще засегнат най-вече икономическите параметри. Не мисля, че има някакво строго противопоставяне (между ЕС и Великобритания – бел.ред.) в сферата на външната политика. По-скоро става дума за една държава, която напуска ЕС, което се случва за първи път, и самото „разкачане“ на всички тези безкрайни връзки ще бъде много, много трудно“, добави той.

„Почти всеки анализатор казва, че преговорите са пълни с много неизвестни. Въпросът е, че повечето от тези неизвестни ще са много неприятни. Неприятни за конкретни хора, за конкретни общности, за фирми, а и за самите нас, всички ние, които имаме някакви взаимоотношения с Великобритания“, коментира Малинов.

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от В развитие