В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Какво да очакваме от новия парламент

Димитър Ганев, политолог, В развитие, 20.04.2017

Димитър Ганев, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Димитър Ганев, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Проблемът на новото правителството няма да бъде неговата парламентарна подкрепа, а по-скоро евентуална промяна в геополитическата ситуация, вътрешни конфликти в самата коалиция или пораждането на протести. Това коментира политологът Димитър Ганев в ефира на "В развитие" с Вероника Денизова. 

По думите му внасянето на законопроекта за изменение на избирателния кодекс и съобразяването му с резултатите от референдума може да бъде първата конфликтна линия в коалицията. "В своята предизборна кампания ГЕРБ много ясно заявиха, че ще подкрепят мажоритарното гласуване, докато Обединените патриоти са против подобни изменения. Мажоритарната избирателна система дава предимство на големите партии и ощетява малките, с оглед на което Обединени патриоти осъзнават, че въвеждането ѝ ще бъде политическо самоубийство за тях", обясни той. Въпреки това политологът не очаква липсата на единна позиция и възникването на подобен конфликт да срине стабилността на новото правителство. 

"Не виждам потенциални конфликти, заложени като мини в управленската програма на Обединените патриоти, които да предизвикат трус в управлението", посочи политологът. Възможно е конюктурно по определени точки двете политически сили да не могат да намерят баланс, допълни той. 

Ганев коментира и дебата относно имената на министрите в новия кабинет, както и дали Обединени патриоти ще имат представители в изпълнителната власт с оглед на съществуващи съмнения, че от ЕС не биха допуснали участие на представители на крайната десница в управлението. "Сигналите, които се дават последните няколко седмици недвусмислено дават заявка, че ще има участие на Обединени патриоти", коментира той. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие