В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Реалистична ли е управленската програма на правителството

Георги Найденов във В развитие, 18.04.2017

Георги Найденов, финансист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Георги Найденов, финансист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Трудно е представената управленска програма да се нарече програма. За мен това е един документ с пожелателни добри намерения. Това каза финансистът Георги Найденов в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова.

"Като изключим, може би, глава Външна политика, където присъства строга ориентация към евро-атлантическата ориентация на България и принадлежността ни към НАТО и задълбочаването на интеграция в европейските ценности, липсват каквито и да било конкретни мерки, които ще бъдат предприети, за да се получат тези цифри, които се обещават". 

Брутен вътрешен продукт 120 млрд. лева, минимална заплата 650 лв. и средна - 1500 лева, удвояване на учителските заплати - до края на мандата, както и увеличение на пенсиите до 200 лв. в края на 2017 - това са част от целите, които имат по-конкретно изражение, уточни Вероника Денизова.

Ако гледаме 2020 година края, БВП от самосебе си ще бъде около 108 - 110 млрд. лв. Така че един ангажимент на правителството в началото за 6 до 8 млрд. в рамките на четири годишен мандат не е ангажимент, който не е непостижим, заяви . "Това е постижимо, със силен ангажимент от страна на правителството, дори мога да кажа, че са леко надценени".

Бизнесът много ясно заяви, че е против увеличение на минималните заплати, а средната работна заплата по естествен начин ще достигне до тези нива, каза гостът.

"В програмата трябва да има отделна глава за пазара на труда, защото това е един от нашите големи проблеми".  

Изпълними ли са от финансова гледна точка тези цели? Защо расте средната работна заплата?

Вижте целия коментар във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие